22 Ekim 2011 Cumartesi

BÜYÜK İŞ Elyaf Epoksi Kaplama Başlıyor

Elimizden geldiğince yüzey kusurlarını dolgu macunu ile düzeltikten sonra laminasyona başlamadan önce su kesimine mavi bant(VE-GE Marin Bant) çektik.Burada dikkat ettiğimiz konu mavi bantın jelkotu kazıdığımız alanı asla kapatmamasıdır.














Bant jelkotsuz bölümün 2-3 mm üstünden çekildi.Elyaf epoksi kaplamadan önce yüzey tatlı su ile yıkanıp kuruması beklendi.
Kaba ambalaj kağıtlarından şablonlar çıkardık.












Şablon çıkartmak için kullandığımız kağıt ile elyafın eninin aynı olması (1m)
bize büyük kolaylık sağladı.Şablonun alt kısmını biraz uzun tutarak diğer tarafa geçmesini sağladık,bu da her iki tarafdan sarkmalarla omurga hattının çift kat elyafla kaplanmış olmasını sağladı.
Hazırladığımız şablonlarda parçaların minimum 10 cm ile binmesine dikkat ettik.Çıkartığımız her şablondan ikişer parça elyaf kestik.











Tekneyi tutan dayakların tümünü alttan taşıyan sıpaların hizasında topladık.Tekne böylece 3 kısma bölünmüş oldu.Her bölümün sağlı sollu kaplanmasını bir günde tamamlayabildik.Böylece sağlı sollu dört parça elyafı zımparalamadan uygulama olanağı yakaladık.Bölünen kısımlar arasında 80 cm mesafe bıraktık.Sonuçta baş ve kıç taraftan 10 cm bindirmelerle boş kalan yerlerin (dayakların olduğu yerler) laminasyonunu yapabileceğiz.












Elyafı kaplarken yaptığımız işler ;
Şablonu çıkartırken karinada elyaf epoksi kaplayacağımız alanı keçeli kalem ile çizerek belirledik.
Bu alana MRN 092 bağlama köprüsünü rulo ile sürdük.Kurumasını bekledik.Ta ki parmağımızla dokunduğumuzda yapışkanlığını koruduğu ama elimize yapışmadığı sürece kadar.
Kestiğimiz elyafları keçekalemle işaretlediğimiz noktalara dikkat ederek yapıştırdık.Yapıştırma işlemini 2 kişi yapmakta fayda var.Şimdi sıra MRN 092 bağlama köprüsü ile düzgün bir şekilde yerine yerleştirilmiş elyafa MRN 105 laminasyon jölesi uygulamasına geldi.Ürünün üzerindeki kullanım tariflerine uyarak hazırladığımız laminasyon jölesini rulo ve plastik spatula ile elyafa iyice yedirdik.
Jöleyi yeterli miktarda uyguladığımız kısımlar renk değiştirmekte, uygulanmayan alanlar beyaz kalmaktadır.Buna dikkat edilmesi gerekir.











Laminasyon tamamlandıktan sonra epoksi tam kurumadan su kesimi hattının üstündeki fazla elyafı falçata ile kestik.
Su kesimi hattında jelkotun kazıması ile oluşan tırnakta elyafın iyi yapışmadığını gördük.
Bu bölgenin üzerenine kestiğimiz naylon şeritlerle kapatarak basınç uyguladık.Sonuç güzeldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder